Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Σχεδιάζοντας το φετινό πρόγραμμα της χειμερινής σας προετοιμασίας

 


              Στόχος αυτού του άρθρου είναι να βάλει τις βάσεις για έναν ασφαλή και αποδοτικό σχεδιασμό της χειμερινής προετοιμασίας, αλλά κυρίως να προβληματίσει αυτόν που ασχολείται σοβαρά με το κομμάτι της προπόνησης, είτε αυτός θεωρεί τον εαυτό του ποδηλάτη με υψηλούς αγωνιστικούς στόχους, είτε κάνει προπόνηση με στόχο να λάβει μέρος σε έναν ποδηλατικό αγώνα που ονειρεύεται με ασφάλεια.  

       Προσπάθεια μας είναι να προσθέσουμε καινούργια στοιχεία στην προπόνηση που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο αποδοτικοί, χωρίς όμως να χρειάζεται να διαθέσουμε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ωρών προπόνησης, που τις περισσότερες φορές έχουν σαν αποτέλεσμα να αποδιοργανώσουν την επαγγελματική και οικογενειακή μας ζωή

Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε σχέδια για την νέα αγωνιστική χρονιά, ίσως θα ήταν πιο σημαντικό να ψάξουμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε μέσα από την σχέση μας με το ποδήλατο. Θέλουμε απλά να διασκεδάσουμε, να κρατηθούμε υγιείς, να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση ή μήπως να γίνουμε πρωταθλητές Ελλάδας?

Οι ώρες που έχουμε στην διάθεσή μας είναι αρκετές για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας ή στη προσπάθειά μας να τα στριμώξουμε όλα στο καθημερινό μας πρόγραμμα, διακινδυνεύουμε πράγματα που είναι πιο σημαντικά στην ζωή μας;

       Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας, πριν ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα προπόνησης ή ζητήσουμε από έναν πιστοποιημένο προπονητή να μας «βγάλει» ένα πρόγραμμα και στην συνέχεια να θέσουμε τους αγωνιστικούς στόχους για την νέα χρονιά.

Το δεύτερο βήμα σε αυτή μας την προσπάθεια, που πρέπει σίγουρα να γίνει, είναι μια πλήρης καρδιολογική εξέταση καθώς επίσης αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.  Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε κάθε πιθανότητα ενός σημαντικού προβλήματος, που ενδεχομένως υποβόσκει και μπορεί να εξελιχθεί με μεγαλύτερο ρυθμό, εάν ο οργανισμός μας μπει σε μεγαλύτερη πίεση. Ένας οδοντιατρικός έλεγχος επίσης συστήνεται σε αυτή την περίοδο, ώστε να προλάβουμε ανεπιθύμητες «περιπέτειες» κατά την αγωνιστική περίοδο.  

         Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μια σωστή αξιολόγηση του ποιοι είμαστε σήμερα. Μην αφήσετε να σας παρασύρει στον σχεδιασμό της προπόνησης, ούτε το ποιοι ήσασταν στο παρελθόν, αλλά και ούτε ποιοι θα θέλατε να γίνετε κάποια στιγμή στο μέλλον. Η ιδανική αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο με έναν εργομετρικό έλεγχο. Εάν όμως δεν έχετε την δυνατότητα να κάνετε εργομετρικό έλεγχο, τότε ένα βατόμετρο ή έστω και ένας παλμογράφος, που με ελάχιστα χρήματα μπορείτε να προμηθευτείτε, θα μπορέσουν να σας δώσουν μια εικόνα του ποιοι ακριβώς είσαστε στην παρούσα στιγμή από πλευράς αερόβιας ικανότητας.   

Η αξιολόγηση των ικανοτήτων σας όμως, δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στον να καθορίσετε τις καρδιακές ζώνες προπόνησης ή στο να μάθετε που βρίσκεται το λειτουργικό σας κατώφλι ισχύος ή FTP, όπως θα το ακούσετε συχνότερα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει και αξιολόγηση των κινητικών σας ικανοτήτων, ώστε να σας κατευθύνει στο ποιους τρόπους προπόνησης θα πρέπει να επιλέξετε στην χειμερινή σας προετοιμασία και να  αποφύγετε κατά συνέπεια, τυχόν τραυματισμούς που θα σας προκαλέσει ή ίδια η προπόνηση.

Η περίοδος αυτή είναι επίσης ιδανική για να προβληματιστείτε για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε όσον αφορά την στάση και τον τρόπο που ποδηλατείτε, ώστε αυτός να γίνει πιο αποδοτικός μεν και χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους  για το μέλλον.

Αυτά είναι τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνει κάποιος πριν ξεκινήσει έναν ασφαλή και αποδοτικό σχεδιασμό της χειμερινής του προετοιμασίας και θέλει να εξασφαλίσει με σιγουριά, πως τα όνειρά του θα γίνουν πραγματικότητα την νέα αγωνιστική χρονιά.

Αυτό το Σάββατο προχωράμε ένα βήμα ακόμη παρακάτω και σας βοηθάμε μέσα από μια τρίωρη παρουσίαση να αντιληφθείτε τις προτεραιότητες αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να στηθεί το πρόγραμμα της προπόνησης σας κατά την περίοδο της προετοιμασίας. Μαζί με την παρουσίαση θα λάβετε δωρεάν και ένα αναλυτικό πρόγραμμα προπόνησης για τον πρώτο σας μήνα.

        ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

https://www.facebook.com/events/1066027140509537



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου